Wysłany: 2009-04-29, 12:08 Zasady pisania zapowiedzi - Propozycja
Wpadłem na pomysł, ze można by zmienić "prefiksy" w dziale "The Movies Forum Strona Główna » Filmy » Zapowiedzi", o ile administracja nie ma nic przeciwko temu.
Oto pomysł i jego opis z dokładnymi informacjami. Całość wyszukałem na internecie, bo sam potrzebuje na stronę studia.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
WERSJA NR1
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ETAPY POWSTAWANIA FILMU
OKRES KONCEPCYJNY: <- to jako prefiks
* Przygotowanie i zatwierdzenie scenariusza.
* Ustalenie „naczelnej trójki realizatorskiej".
* Skierowanie scenariusza do produkcji.
OKRES PRZYGOTOWAWCZY: <- to jako prefiks
* Wyznaczenie wytwórni zajmującej się produkcją filmu.
* Organizacja grupy zdjęciowej.
* Opracowanie scenopisu.
* Opracowanie dekoracji, kostiumów, charakteryzacji, rekwizytów.
* Sporządzenie wykazu obiektów zdjęciowych oraz kalendarzowych planów zatrudnienia.
* Opracowanie kosztorysu generalnego.
OKRES PRZEDZDJĘCIOWY: <- to jako prefiks
* Zawieranie umów z wykonawcami.
* Zapoznanie się z treścią filmu.
* Przeprowadzenie prób aktorskich.
* Przygotowanie sprzętu technicznego.
OKRES ZDJĘCIOWY: <- to jako prefiks
* Prace przygotowawcze do zdjęć: kostiumy, charakteryzacja, ustawienie planu i sprawdzenie
rejestracji dźwięku.
* Realizacja zdjęć w plenerze, atelier i halach zdjęciowych.
OKRES MONTAŻU I UDŹWIĘKOWIENIA: <- to jako prefiks
* Udźwiękowienie zdjęć kręconych na „niemo".
* Montaż ostateczny materiału obrazowego i dialogowego.
* Nagranie efektów dźwiękowych.
* Praca nad ilustracją muzyczną filmu.
* Montaż na kilku taśmach.
* Wykonanie czołówki.
OKRES LIKWIDACYJNY: <- to jako prefiks
* Prace związane z rozwiązaniem ekipy organizacyjno-technicznej.
* Przekazanie filmu do laboratorium w celu powielenia kopii.
* Oddanie filmu do dystrybucji.
WERSJA NR2
ETAPY POWSTAWANIA FILMU
PROJEKT SCENARIUSZA
PRACE WSTĘPNE
OKRES PRZYGOTOWAWCZY
OKRES ZDJĘCIOWY
POSTPRODUKCJA
ZAKOŃCZENIE PRODUKCJI
NAJBLIŻSZE PREMIERY
To taki mój niby pomysł.
Wersja nr1 jest z ogólnym opisem w punktach, żeby wyjscnić tym osoba co mogą nie rozmieć niektórych pojęć.
Wytwórnia: RPro Studio
Nagród: 5
Wysłany: 2009-04-29, 13:26
Według mnie to stanowczo za duże udziwnienie. Prefiks "PRACE TRWAJĄ" oznacza, że trwają, a na jakim są etapie można przeczytać w samej zapowiedzi. Ponadto same propozycje prefiksów są za długie i wątpię, że ktoś dbałby o zmianę na aktualny. Niemniej jednak dzięki za propozycję, ale nie skorzystam(y)
_________________ "Z życia robię serial, potem nagrywam soundtrack,
Zakręcony jak wąsy Meksykańca.
Bliżej mam do McDonalds'a niż do MacGyvera,
Najpierw się nawpierdalam, potem rozpierdzielam"
Ale mnie i tak się przyda takie coś, bo jeszcze udoskonalę. Nie dość że będę robił film w grze to jeszcze szykuję w realu prawdziwe studio w moim mieście. Jednak to jeszcze długa droga.
Nie wiem tylko czy w grze uda mi się zrobić film, bo założę się ze sporo rzeczy będzie mi brakować.
W realu to żaden problem.
Nie mniej można zamknąć temat lub usunąć. Jak kto woli.
EDIT!
Mogę inaczej sobie prefiks napisać, niż te co są do wyboru?
Wytwórnia: RPro Studio
Nagród: 5
Wysłany: 2009-04-29, 14:10
LUNAR WOLF napisał/a:
Proponuję jednak nie, bo robi się niepotrzebny bałagan. Natomiast w swoim temacie w "Zapowiedziach" możesz pisać postów ile chcesz i informować innych jak idą prace
_________________ "Z życia robię serial, potem nagrywam soundtrack,
Zakręcony jak wąsy Meksykańca.
Bliżej mam do McDonalds'a niż do MacGyvera,
Najpierw się nawpierdalam, potem rozpierdzielam"
Proponuję jednak nie, bo robi się niepotrzebny bałagan. Natomiast w swoim temacie w "Zapowiedziach" możesz pisać postów ile chcesz i informować innych jak idą prace
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum